Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öznur ATAYOLU tarafından TÜBİTAK 2209-A öğrenci araştırma projesi kapsamında yürütülen ‘Şarap Üretim Atığı Farklı Üzüm Posalarından Serbest ve Bağlı Fenoliklerin Ekstraksiyonu ve Biyoaktivitelerinin Belirlenmesi: Sürdürülebilirlik ve Atık Yönetimi Bağlamında Bir Yaklaşım' başlıklı proje başarı ile tamamlanmıştır.
Bu proje kapsamında, Kapadokya bölgesinde şarap üretimi sırasında büyük miktarlarda ortaya çıkan üzüm posası (Öküzgözü, Syrah, Cabernet Sauvignon ve Cabernet Franc) değerlendirilmiştir. İki farklı ekstraksiyon yöntemi (maserasyon ve ultrasonikasyon) kullanılarak bu posalardan biyoaktif bileşikler elde edilmiş ve bu ekstraktlar antioksidan aktiviteleri, toplam fenolik içerikleri ve antimikrobiyal etkileri açısından karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, üzüm posasının işlevsel gıda formülasyonlarında yüksek katma değerli bir bileşen olarak kullanılabileceğini ve gıda ile ilaç endüstrilerinde doğal katkı maddesi olarak önemli bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koymuştur. Böylece, yeterince değerlendirilmeyen bu atık yan ürünün sürdürülebilir şekilde değerlendirilmesine katkı sağlanmıştır.